Ultimele noutati in procedura de obtinere a permisului de conducere

Bine ati venit pe blogul scolii de soferi Sib Service

Astazi imi propun sa va povestesc care sunt ultimele noutati in procedura de obtinere a permisului de conducere.
Programarea la examen in vederea obtinerii permisului de conducere se face personal. Va veti prezenta la Institutia prefectului pe raza careia aveti  domiciliul stabil sau aveti viza de resedinta cu actul de identitate si dosarul pe care vi l-a eliberat scoala de soferi. Veti fi preluat si introdus in baza de date a Institutiei prefectului si veti sustine in aceeasi zi proba teoretica.
Proba teoretica se sustine pe calculator, va trebui sa raspundeti  la un set de 26 intrebari (din legislatie rutiera, prim ajutor, conducere preventiva, conducere ecologica, cunoasterea si intretinerea autovehiculului). Pentru a fi declarat «admis» la proba teoretica trebuie sa obtineti un punctaj de minim 22 puncte.

Calificativul «admis»  la proba teoretica permite sustinerea probei practice in perioada de valabilitate a  cursului de pregatire teoretica si practica, respectiv un an de la data finalizarii cursurilor de pregatire.
Daca ati fost declarat «respins» la proba teoretica puteti sustine o noua examinare, cu achitarea taxei corespunzatoare, numai dupa o perioada de cel putin 15 zile de la data declararii ca «respins».
Daca ati fost declarat «admis» la proba teoretica puteti solicita programarea pentru sustinerea probei practice – de traseu. Proba practica dureaza minim 25 minute si include efectuarea a celor putin doua manevre (de exemplu intoarcere, mers inapoi, parcare etc). Veti fi declarat «admis» daca ati totalizat mai putin de 21 de puncte de penalizare.

Prin urmare numarul 21 este un numar cu ghinion: la proba teoretica e un numar prea mic, la proba practica e un numar prea mare. Cu alte cuvinte numarul 21 va mentine pieton sau cel mult biciclist.
Daca ati fost declarat «respins» la proba practica puteti fi reprogramat pentru sustinerea unei probe practice dupa o perioada de cel putin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare si prezentarea dovezii efectuarii a cel putin 6 ore suplimentare de pregatire practica intr-o scoala de soferi autorizata.
 Daca nu va prezentati la proba practica in ziua in care ati fost programat puteti solicita la Institutia prefectului o noua programare, dar nu mai tarziu de un an de la data absolvirii  cursului de pregatire teoretica si practica.

Daca nu promovati proba practica in termen de un an de la data finalizarii cursurilor scolii de soferi examinarea pentru obtinerea permisului de conducere este conditionata de efectuarea unui curs complet de pregatire, cu alte cuvinte trebuie sa urmati din nou cursurile scolii de soferi.
in ce priveste cuantumul taxei pentru obtinerea permisului de conducere acesta este, pentru categoria B, de 6 lei pentru primele trei examinari, respectiv de 84 lei incepand cu a patra examinare.
Pentru a pune in practica toate informatiile oferite trebuie, in primul rand, sa va inscrieti la o scoala de soferi si sa urmati cursurile de pregatire teoretica si practica.
Succes si nu ne ocoliti!!!